Menu:

Recent Entries

Categories

Hroničarski zapis [75]
Haiku poezija [6]
Priče [191]
Generalna [22]
Zemun [7]
Kolarac - koncerti [9]
Poezija [20]
Zbornik [0]
Konvolut [0]

Links

Link blogova
- Prečica do sna
- merkur
- nietzsche
- Dragi lepi svete moj
- Svet mašte
Link muzika
- Historia de Amor
- Flaer Smin
- Hana`s Eyes
- GIOVANNI MARRADI - Just For You
- Passage Into Midnight
- Moonlight sonata
- Secret Garden - The Promise
- J.Linstead
- Shevaree
- Enya
- Inxs
- Ry Cooder
- Chris Spheeris - Electra
- Mix Laura
- Saint Privat - Poisson rouge
- Moreza - tell me why
- Continuando
- Hindi Zahra
precica.do.sna@gmail.com

Syndicate

RSS 0.90
RSS 1.0
RSS 2.0
Atom 0.3

6.-Virtuelni svet – kalvarija unutrašnje stvarnosti

riznica | 10 April, 2015 12:31

Virtuelni svet je takav da sam po sebi lebdi u bezvremenosti. On nema uzrok ni posledicu utemeljenu u realnom svetu, ali je svet realne mašte, ili realnog ludila. To je veštački život, nestvaran, život laži, ali sa vrlo realnim i uverljivim posledicama po (realnog) pojedinca.

Zašto?

Virtuelna stvarnost je najuverljivija laž, to je priča zasnovana na istinitim podacima, našoj svesti prepoznatljivim činjenicama, ali njena srž nije tačna. To je čista imitacija stvarnosti ili bolje medijacija stvarnosti, koja je utemeljena na stvarnosti, a to zapravo nije. „Suprotnost svake istine je takođe istina“, rekao je Herman Hesse.

Laž koja svara vernu sliku, je proizvođač kopija ničega, ili nečega što ne postoji, nova „istina“ odnosno kopija. A kopija je neverna slika , maska toga čega nema. Ispod maske je ne samo duboka praznina, već kalvarija stvarnosti. Znakovi i slike koje percipirano čulima su samo elementi stvarnosti koji produbljuju laž i ojačavaju maske, jer u svesti po automatizmu „slažu“  poznate, prepoznatljive, slike i obrasce. U virtuelnoj stvarnosti stvari nemaju odnos, lišene su kritike samosvesti i postaju čista simulacija (imitacija ili replika života). Industrijska proizvodnja je stvorila zapravo prototip virtuelnoj stvarnosti, posebno u svojoj post-fazi repliciranjem originala. U toj fazi original i originalnost postaju besmisleni i obesmišljeni. To je u materijalnom svetu apsurd, ali u  duhovnom nije. U duhovnom svetu to je opasnost jer stvara armiju sledbenika, koji su u svojoj suštini slepi poslušnici, ono što su bili industrijski uniformisani. To slepilo je apsurd, jer ono „vidi“ ono što svest traži, a razuma nema!

Ako nema razmišljanja, nema ni originalnosti, ona je u psihološkom smislu nadomeštena simulakrumom, „...istinom koja skriva da je nema, jer simulakrum je postao istina“

Međutim, „istinu spoznajemo ne samo umom, nego i srcem“ (B.Paskal), pa ovakav vid „života“ stvara emotivnu, kreativnu i svaku drugu ispraznost i u pokušaju prevladavanja ovovremenske otuđenosti stvara još veći jaz među ljudima pod maskama.


Posted in Generalna . Dodaj komentar: (0). Trekbekovi:(0). Permalink
«Next post | Previous post»

<

Map IP Address
Powered byIP2Location.com