Menu:

Recent Entries

Categories

Hroničarski zapis [75]
Haiku poezija [6]
Priče [191]
Generalna [22]
Zemun [7]
Kolarac - koncerti [9]
Poezija [20]
Zbornik [0]
Konvolut [0]

Links

Link blogova
- Prečica do sna
- merkur
- nietzsche
- Dragi lepi svete moj
- Svet mašte
Link muzika
- Historia de Amor
- Flaer Smin
- Hana`s Eyes
- GIOVANNI MARRADI - Just For You
- Passage Into Midnight
- Moonlight sonata
- Secret Garden - The Promise
- J.Linstead
- Shevaree
- Enya
- Inxs
- Ry Cooder
- Chris Spheeris - Electra
- Mix Laura
- Saint Privat - Poisson rouge
- Moreza - tell me why
- Continuando
- Hindi Zahra
precica.do.sna@gmail.com

Syndicate

RSS 0.90
RSS 1.0
RSS 2.0
Atom 0.3

170. - Mocart i Hendl

riznica | 30 Januar, 2016 23:39


 

Svečana proslava 260 godina od rođenja Mocarta, koja pada 27. januara i proslava godišnjice napustanja hora Orfelin i Novog simfonijskog orkestra „Makris“ obeležena je izvođenjem dela Mocarta i Hendla. Prijatno veče u Kolarcu i prepuna sala. Popunjena su bila i „mesta za stajanje“. Dirigent Predrag Gosta, gledala sam njihov prvi nastup u Kolarcu prošle godine na istorijskim instrumentima. Večeras je su bile orgulje i nekolicina istorijskih instrumenata čime se želi u potpunosti dočarati muzika toga vremena.

Posebno impresivno je bilo izvođenje završnog hora iz drugog dela Oratorijuma Mesija, verovatno Hendlova najpoznatija melodija- Aleluja.

 

Posted in Kolarac - koncerti. Dodaj komentar: (0). Trekbekovi:(0). Permalink

169. - Bandoneon

riznica | 28 Januar, 2016 23:01

 

 

Večeras je bilo veče dva jubileja 95 godina od rođenja slavnog argentinskog kompozitora Astora Pjacole i 15 godina od premijernog pojavljivanja prvog “srpskog” bandoneona na Kolarcu. Osim Pjacolinih kompozicije iyvodili su dela brazilskog autora Heitora Vila-Lobosa i numere Aleksandra Nikolića i bio je bitno drugačiji doživljaj zvuka od prethodnog koncerta „Svet Pjacole“. Nikolićeve kompozicije su kombinacija muzike i tradicije naših prostora sa tangom, dela objedinjena u stvaralačkom opusu pod nazivom „Balkango“, koji je naišao na vrlo pozitivne reakcije publike. Zaista nešto novo i posebno.

Ali akcenat je na starom instrumentu bandoneonu. To je neobičan instrument koji liči na harmoniku sa dugmićima samo što je duplo manji.

Nastao je u prvoj polovini 19. veka u Nemačkoj kao zamena za orgulje (tamo gde ih nije bilo) za jednostavno harmonsko pevanje. Međutim, put ga je odveo u Buenos Aires gde se u mračnim predgrađima rađao tango, gde se stopio sa ovim plesom. Zbog svoje kompleksnosti u Evropi je brzo pao u zaborav te svojv razvojni put nastavlja u Argentini upravo kroz tango, „portenjoski“ (buenosaierovski) kako nazivaju stanovnike Buenos Aireesa.

 

U opštoj ekspanziji tango muzike koja je postala vrlo popularna nakon smrti Astora Pjacole, postepeno su se svetom rađali i novi orkestri koji su nastavljali put velikog tango-nuevo maestra.

Tako i kod nas traje već 15 godina ...

 

Posted in Kolarac - koncerti. Dodaj komentar: (3). Trekbekovi:(0). Permalink

168. - Kad ja pođoh ....

riznica | 28 Januar, 2016 01:07

 

Tri sata divnog druženja uz hor braće Baruh i nekolicinu solista iz Izraela, Nemačke, Rusije i Srbije u organizaciji Josefa Žamboki-ja, gala koncert povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Josef  Ben Avram (Žamboki) je bio devetogodišnji dečak, koji je uspeo sa svojom sestrom Ružicom preživeti jedno zlo vreme zahvaljujući obućaru Pal Žamboki-ju koji ih je izveo iz Beograda, iz Jevrejske ulice br.13 i smestio kod svoje porodice u  Kanjiži.. Sva ostala njihova familija, uključujući i roditelje je stradala u logorima Staro sajmište. Iz poštovanja prema svome dobročinitelju uzeo je njegovo prezime - Žamboki.

Koncert je organizovan iz pijeteta prema žrtvama holokausta, pod geslom ljubav je sve, kultura spaja narode.

Iz bogatog repertoara izdvajam pesmu Kad ja pođoh na Bembašu koju mnogi znaju kao bosansku sevdalinku ili kao ljubavnu pesmu, a zapravo je sefardska pesma koju su doneli Jevreji nakon progona iz Španije 1492 godine, u kojoj se oni obraćaju Bogu moleći se za mir.

Naročito mi se svidelo izvođenje ove pesme od Rone Israel-Kolatt na jidišu.


Posted in Kolarac - koncerti. Dodaj komentar: (6). Trekbekovi:(0). Permalink

166. - Mondo di Piazzolla

riznica | 24 Januar, 2016 00:00

              

               Astor Pjacola (1921-1992) 

Veče u Kolarcu uz zvuke tanga najpoznatijeg argentinskog kompozitora 20. veka  Astora Pjacole, bilo je sve samo ne Zaborav kako glasi jedna njegova kompozicija. „Tango je više za uši, nego za noge“, jedna je od najviše citiranih izjava Pjacole, a ja bih dodala i za oči, jer smo gledali i plesne numere uz Zaboravi i uz njegovu najlepšu kompoziciju Libertango.

Pjacola je stvorio osoben stil spajajući tango-tradiciju Argentine i Urugvaja sa njujorškim impresijama džeza i pariskim slobodnim duhom, tvorac je „tanga nueva“ u kome je amalgamirao vlastitu životnu avanturu sa tri kontinenta.

Četiri godišnja doba u Bueonos Airesu je njegov umetnički odgovor na Čuveni Vivaldijev ciklus Godišnja doba. Svaka njegova kompozicija je jedna ispričana priča.

Ave Maria i zaborav je komponovao kao deo muzike za film „Henrik Četvrti“. Na snimanju glavni glumac pada s konja i budi se u bolnici ubeđen da je on Henrik Četvrti ...

Žana i Pol, kompozicija nastala u senci filma „Poslednji tango u Parizu“ da pokaže Bernardu Bertolučiju šta je propustio.

Libertango je komponovao tokom boravka u Italiji 1973,godine. „Libertango je simbol slobode mojih muzičara. Granice treba da budu samo njihove vlastite sposobnosti a nikako neki spoljašnji pritisak“. Zapisao je kompozitor.

 

Dodatak 24.01.2016 22:40 

 

 

Ovde se jasno vidim i ja. U publici, naravno! ;)

 

 

A ovde deca ... 

Posted in Kolarac - koncerti. Dodaj komentar: (4). Trekbekovi:(0). Permalink

33. - Jovan Kolundžija u Kolarcu

riznica | 21 Maj, 2015 23:43

 

Večeras u Kolarcu Jovan Kolundžija. Veselo radosno i razigrano.U prvom delu je svirao Simfonijski orkestar RTS-a Betovenovu drugu simfoniju, a u drugom delu je izveden Mendelsonov Koncert za violinu u e-molu, Op.64 sa Kolundžijom.Koncert je bio klasičnog tipa. Kolundžija izvrstan, inače naš omiljeni violinista.

Sama Druga simfonija je nastala kao izraz pobede Betovenovog optimizma u trenutku kada shvata da nepovratno gubi sluh. Svom doktoru Vigleru ispisuje svoju čuvenu rečenicu: Uhvatiću sudbinu za vrat! Ona me neće dotući i počinje rad na ovoj veseloj i razigranoj simfoniji.

 

Posted in Kolarac - koncerti. Dodaj komentar: (1). Trekbekovi:(0). Permalink

31. - Zovem se Etüde

riznica | 20 Maj, 2015 09:20

Sinoć (19. maj) je u Kolarčevoj zadužbini održan koncert  otvaranja jubilarnog 20. izdanja međunarodnog festivala nove muzike Ring Ring pod nazivom “Self Portrait”. Bilo je to veče 20 etida, 20 izuzetnih etida za klavir legendarnog američkog kompozitora Filipa Glasa u izvođenju tri poznate pijanistkinje Branke Parlić, Nade Kolundžije i Nataše Penezić. Svetska premijera izvodjenja svih 20 etida bila prošle godine, evropska pre mesec dana, a ovo je bilo prvo integralno izvođenje u regionu.

Žuborile su note iz „grand piana”  i razlivale se dubinom tišine u mraku prepune sale, a note su se  „jurile“ po tipkama koncertnog klavira Steinway & Sons. Scena je bila obasjana svetlima određene boje za svakog i izvođača, crvena, plava zelena žuta ... stvarajući intimu, tako da se svakom posetiocu činilo da se etide izvode samo za njega. Bio je to potpun, audijelni i vizuelni ugođaj.

Najviše mi se dopala Etida br 8 pa sam je ovde izdvojila, a lepe su mi br 9 , 12,13 i 16.

Posted in Kolarac - koncerti. Dodaj komentar: (2). Trekbekovi:(0). Permalink

26. - Pobeda i Ideali

riznica | 12 Maj, 2015 13:08

 

Malo je reći da je sinoć (11.maj 2015.) u Kolarcu bilo prijatno, bilo je izuzetno, osećanja su se prelamala i provlačila kroz vreme baš kao i dela kompozitora postavljena u programu – Čajkovskog i Betovena. (Dalje)

Posted in Kolarac - koncerti. Dodaj komentar: (0). Trekbekovi:(0). Permalink

"Udarac timpana" - Iz šefove kuhinje

riznica | 14 Mart, 2015 13:45

Veče sam provela opet na Kolarcu gdje je večeras (petak 13.03.2015.) Beogradska filharmonija održala tradicionalni koncert posvećen uspomeni na ubijenog premijera Zorana Đinđića. Dirigent, Kristijan Mandeal Solista, neobični pijanista Dejan Lazić Smatra se najtraženijim i najneobičnijim solistom svoje generacije. Slušali smo Simfonijom br. 103 u Es duru Jozefa Hajdna (1732-1809) poznatom pod popularnim nadimkom "Udarac timpana" , Hajdnovu simfoniju koncert za klavir i orkestar br. 3 u De duru Johana Sebastijana Baha, romantičarsku Simfoniju u d-molu Sezara Franka, baroknu muziku u sasvim novom Lazićevom interpretiranju (shvatanju i tumečenju). Lazić je još za bis izveo dve Skarlatijeve sonate u De-duru i d-molu, a prije toga se obratio publici i rekao da je Skarlati komponovao 555 sonata za klavir ali da ne brinemo jer će on svirati samo dvije.Budući da je cijeli repertoar večerašnjeg koncerta u D duru i d molu, i on je odabrao baš te dvije sonate. Dvoranom se razlijego zvuk nadolazećeg krešenda budeći emocije do maksimuma ugodnosti. Zvuci znalački vođeni dinamikom maestralnog dirigovanja osvajali su red po red dvorane, forte, fortissimo, fortissimo possible. A brašovski đak je na mene ostavio utisak ne samo po izboru osjetilne dinamike zvuka već i po veoma specifičnom stilu dirigovanja, takoreći "iz petnih žila“, poskakivao je na pozornici lakoćom pokreta, gotovo igrao na trenutke, tek s naznakom, i plesao! a sve veoma ukusno, prefinjeno, stilom iskusnog maestra. S druge strane imao je pijanistu izvanredne tehnike, brzine uma i jasnog pristupa djelu, osobene muzikalnosti, Dejana Lazića... Sve u svemu provedeno jedno veoma ugodno veče. U Sali su bile visoke zvanice i javnog i političkog života, kao i aktuelni ministar kulture koji je i sam bio direktor Beogradske filharmonije. Noć u Beogradu kišna i maglovita. Mirno je.

Slike možete pogledati u Albumu

Posted in Kolarac - koncerti. Dodaj komentar: (0). Trekbekovi:(0). Permalink

8. marta u Kolarcu

riznica | 08 Mart, 2015 14:01

 

Kratki predah uz Novi simfonijski orkestar "Makris" iz Beograda i hor "Orfelin" iz Novog Sada sa solistima iz Njemačke, Poljske I Srbije, pod dirigentskom palicom Predraga Gosta svršenog postdiplomca čuvenog Triniti koledža za muziku u Londonu ...
Slušali smo djela Holsta, Makrisa i Elgara i Mocartov Rekvijem.
Koncertom se obilježava 85. godišnjica rođenja i 10. godišnjica smrti Andreasa Makrisa (1930-2005) američkog kompozitora i violinist grčkog porijekla.

Bilo je lijepo.
Nigdje se ne može čuti tako dobar kvalitet zvuka pri izvođenju kao u Kolarčevoj zadužbini.
Dvorana je izuzetno akustična. Nema bolje.
Dvije stvari su neobične bile.
Prvo, interesantno je da je taj Novi simfonijski orkestar osnovan ove godine i prvi koncert je imao već 31. januara...
A drugo je neobično što ću reći da je koncert bio neobičan jer je bio klasičan. Naime, navikli smo na nove tendencije u klasičnoj muzici, prilagođenoj savremenoj publici, njenoj popularizaciji i egzibicionizmu.
Ipak  sam uživala.

Slike možete pogledati u Albumu

 

Posted in Kolarac - koncerti. Dodaj komentar: (0). Trekbekovi:(0). Permalink


Large Visitor Globe
<

Map IP Address
Powered byIP2Location.com