Menu:

Recent Entries

Categories

Hroničarski zapis [75]
Haiku poezija [6]
Priče [191]
Generalna [22]
Zemun [7]
Kolarac - koncerti [9]
Poezija [20]
Zbornik [0]
Konvolut [0]

Links

Link blogova
- Prečica do sna
- merkur
- nietzsche
- Dragi lepi svete moj
- Svet mašte
Link muzika
- Historia de Amor
- Flaer Smin
- Hana`s Eyes
- GIOVANNI MARRADI - Just For You
- Passage Into Midnight
- Moonlight sonata
- Secret Garden - The Promise
- J.Linstead
- Shevaree
- Enya
- Inxs
- Ry Cooder
- Chris Spheeris - Electra
- Mix Laura
- Saint Privat - Poisson rouge
- Moreza - tell me why
- Continuando
- Hindi Zahra
precica.do.sna@gmail.com

Syndicate

RSS 0.90
RSS 1.0
RSS 2.0
Atom 0.3

309. - Ramonda Serbica

riznica | 11 Novembar, 2018 08:57

Ko uspe da pronikne tišinu i dozove je njenim
pravim imenom, taj je postigao najviše što smrtan čovek
može postići. Ona nije više za njega ni hladna ni nema, ni
pusta ni strašna, nego mu služi i nalazi mu se u svakoj
nevolji, kao onom junaku iz narodne pesme vila, koju on
uhvati za kose i posestrimi i obaveže zauvek. Ko uspe da
zagreje i oživi samoću, taj je osvojio svet.
Ivo Andrić 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (8). Trekbekovi:(0). Permalink

308. Snohvatica

riznica | 26 Avgust, 2018 08:54

Do podne je bilo vrelo, golo i sedefasto nebo, a onda su se pojavili oblaci i nečujno uvukli u sobu. Neočekivano dobovanje kapi, prvo tiho, kao šapat, potom sve glasnije govorkanje. Samo je nemir nečujan. Kiša je opet uzburkala dan, a nemiri nas. Oseća se snohvatica jeseni i izmak leta. Ispred kontejnera vidim prosjaka kako halapljivo jede pronađenu hranu. Šta je u samoj srži ovaj naš grad, a šta njegovo ime. U njemu danas gospodare muve nad prosjacima i onima koji jedva životare negde između njih. Sve je to lanac složenih odnosa sačinjen od samoga nemira. Nevidljivog i nečujnog.

Posted in Priče. Dodaj komentar: (3). Trekbekovi:(0). Permalink

307. - Memento za Pira

riznica | 05 Avgust, 2018 14:04

Život je ono što nam se dešava dok smo obuzeti drugim planovima (Antoni de Mello) pa se dogodi da lišće popada usred ljeta i prekrije stazu grijeha. Sjeća li se dim vatre, grom munje i pokošeno drvo oluje? Stalan san zemlje ili bdijenje sjećanja. Je li san ulančan, rat uglačan i slavi li grlata ptica Pirovu pobjedu u kojoj su jedni lišeni Života a drugi Duše? Memento mori. Mori. Godine su pojeli miševi.

Posted in Priče. Dodaj komentar: (2). Trekbekovi:(0). Permalink

306. - Vrt

riznica | 29 Jul, 2018 01:14

 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (9). Trekbekovi:(0). Permalink

305. - Zebrnjak

riznica | 23 Jul, 2018 07:15

Nekada treba i skrenuti sa puta. Na putu od Kumanova ka Ćustendilu, na 6-om kilometru iznad sela Mlado Nagoričane (ima i Staro), na brdu Zebrnjak nalazi se ostatak monunentalnog spomenika junacima Kumanovske bitke koji je ujedno i spomenik protjerivanju Turaka iz Evrope. Kumanovska bitka je glavna bitka Prvog Balkanskog rata koja je vođena između turske Vardarske armije i Prve srpske armije, 23. i 24. oktobra 1912. godine.
Kumanovska bitka je bila važna srpska pobeda nad turskom armijom u Vardarskoj Makedoniji, brzo posle izbijanja rata. Kumanovska bitka je označila početak oslobađanja Južne Evrope od viševekovne vladavine Turskog carstva. Prvim Balkanskim ratom je završen dugotrajni proces potiskivanja Osmanskog carstva iz Evrope, započet porazom Kara Mustafe kod Beča 1683. godine. Kumanovska bitka je krupan istorijski događaj za Srbiju i srpski narod u celini, a verovatno i za Evropu, jer je njen ishod oslobađanje oblasti Stare Srbije, koje obuhvataju područje Stare Raške, Kosova i Metohije i Skopsko-tetovske oblasti. Oslobodilačkom Prvom Balkanskom ratu je prethodio Balkanski savez, kao i uzajamni sporazumi balkanskih država – Srbije, Crne Gore, Bugarske i Grčke. Posle poraza u Kumanovskoj bitci, turska armija je napustila glavni deo vardarske Makedonije, pretrpevši teške gubitke u ljudstvu i ratnim zalihama
Spomenik Zebrnjak je sagrađen 1937. godine, u slavu i čast poginulim srpskim vojnicima na 25. godišnicu bitke, bio je autentičan u oblikovanju i koncepciji, jedinstven na Balkanu sa visinom od 48,5 metara. Po stilu se oslanjao na sakralnu srednjevjekovnu arhitekturu a unutrašnjost je bila oslikana freskama sa prizorima iz svakodnevnog života i likovima u narodnim nošnjama. Spomenik je porušila bugarska vojska na samom početku II svjetskog rata. Ono što se danas može vidjeti je samo postament spomenika. U unutrašnjosti nema freski a u podrumu je i dalje kosturnica. Prilaz spomeniku je uski makadam kojim bi se da je padala kiša teško moglo prići. Kapija se zaključava i postoji čuvar (po nekom međudržavnom dogovoru od prije par godina). Spomenik je podignut na samom poprištu bitke. Na slikama se u daljini može vidjeti Skopska crna gora i Vodno u produžetku, pozicija sa koje je napadala Prva armija, pod komandom regenta Aleksandra. Zebrnjak je bio cilj turske armije kako bi dobrom vojnom pozicijom dobila naklonost evropskih sila i zadržala se na Balkanu. To se nije dogodilo.
Spomenik na Zebrnjaku građen je od najtvrđeg bazalta i armiranog betona. Imao je oblik kule-obeliska visine 48,5 metara. Bio je to ubedljivo najviši spomenik ne samo na teritoriji Kraljevine Jugoslavije, već i čitavog Balkanskog poluostrva. Skladnih proporcija, sa vitkom kulom, ovaj memorijal mogao je da se vidi iz velike daljine, čak i noću, jer je iz njegovog kubeta izbijala svetlost tri petro-maks lampe. Bilo je to simbolično, večito kandilo mrtvih čije su kosti tu počivale. Na svim planovima spomenika uočljiv je vertikalizam u strukturi građevine. Definitivan projekat predstavlja spoj masivnog podnožja u obliku tvrđave, vitkog stabla sa jajastom ``kapom“ na vrhu koje se ne sužava nagore i novog elementa - trougaone osnove. Takvom osnovom autor je, bez ikakve sumnje, ostvario izraženi skulptoralni efekat u ukupnom izgledu vitke, ali snažne građevine. Taj vrhunski spor arhitekture i skulpture bez uzora u našoj arhitekturi predstavlja remek-delo Momira Korunovića. U prizemlju spomenika bile su prostorije koje su služile kao kosturnice izginulih srpskih ratnika. Nad njima se nalazio prostor, podeljen u devet odaja, u kome je bila smeštena muzeološka postavka. Iznad podnožja spomenika, na osamnaestom metru od zemlje, nalazila se memorijalna kapela do koje se stizalo otvorenom spiralnom rampom. Na svakom uglu spiralne staze proširene kružnim zaravnima stajali su na postoljima originalni topovi korišćeni u Kumanovskoj bici. Gvozdenim stepenicama pelo se u prostor iznad kapele u kome su bile postavljene drvene hrastove merdevine koje su spajale pet spratova visoke kule sa betonskim galerijama. Na samom vrhu kule, pod samom krovnom konstrukcijom, nalazile su se pomenute svetiljke koje su noću osvetljavale okolinu. Na vrhu čitave građevine nalazio se krst, dok je njen najviši sprat bio ukrašen heraldičkim znamenjima Kraljevine Srbije. Fresko-dekoraciju u kapeli i kosturnici izradio je ugledni srpski slikar toga vremena Živorad Nastasijević koji je sa Korunovićem sarađivao i ranije, prilikom podizanja spomenika srpskim ratnicima stradalim u bici na Drini ujesen 1914. godine koji se nalazi na lokalitetu Mačkov kamen na planini Jagodnji kod Krupnja
. Izvor: Internet, slike su moje osim prve i treće

Posted in Priče. Dodaj komentar: (11). Trekbekovi:(0). Permalink

304. Možeš!

riznica | 26 Jun, 2018 22:15

 

Kada znaš da nije lako, znaj da nikad nije ni bilo.

Tada znaj da ćeš da pobediš samo ako daš sve što možeš,  a kada daš sve od sebe, već si pobedio. 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (9). Trekbekovi:(0). Permalink

303. Vjerolomni svijet

riznica | 16 Jun, 2018 13:54

 (Dalje)

Posted in Priče. Dodaj komentar: (7). Trekbekovi:(0). Permalink

302. Kulturna jugosfera

riznica | 11 Februar, 2018 17:30

"Zemlja naše nostalgije je običnost u svim svojim oblicima".

Tomas Man 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (2). Trekbekovi:(0). Permalink

301. - 2018.

riznica | 02 Januar, 2018 12:50


Snega nema, a vazduh miriše jako. Sitna kiša odozgo. Odozdo treptanje nejasnih sena. Dovoljan je komadić nade i kutak za snove. 
Radost je  slađa kada sluti kraj, a želja jača kad oseti početak.
Tragovi stopala belih nogu u mekoj travi. Otisci nade. Ko god si, napreduj i traži!
Uvek zahtevaj bolje!
 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (1). Trekbekovi:(0). Permalink

300. Treći rođendan bloga

riznica | 15 Decembar, 2017 00:38

 

Treći rođendan je onaj prvi "kritični" datum koji, ako se preživi, ukazuje na našu stabilnost.

Kažu da su sledeće kritične godine sedma pa dvanaesta, kada preti opasnost odustajanja.

Prvi ispit je položen.

Plovila sam ovim vodama kao u maloj barci na velikim talasima, ali sam se održala uprkos velikim oscilacijama. Uspela sam sačuvati oba svoja bloga (blizanca), Prečicu i ovaj. Sada mogu reći da je prva faza sna ostvarena. Posle svega sam naučila da ne treba brisati ni jedan svoj blog, ali i da treba dobro promisliti pre otvaranja sledećeg. 

Sačuvala sam i tzv. zamenske blogove Essential i Tragove vremena, koji su u međuvremenu dobili svoj autentični profil i originalni izgled. Postali su svoji.

Plovimo dalje u malo većoj barci u nešto mirnijim vodama. Bogatiji za jedno iskustvo i mudriji za koju godinu.

 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (2). Trekbekovi:(0). Permalink

299. Okuženo

riznica | 13 Decembar, 2017 12:22

 

Sivilo obuzelo dan. Hodam stazama koje vetar mete i kiša sapire i neka čudna lica, koja srećem, okužuju ih i raskužuju. Polifonija mnogostrukosti u zvuku vetra, izgleda da sadrži sve zvukove života, čitav svet u uzlaznoj ili silaznoj liniji, sa svim milionima mogućnosti.

Oni svi jedni drugima održavaju ravnotežu. Izgleda da čitav svet traje pod stalnim tihim bolom, u kišnoj i blatnjavoj stvarnosti.

Okuženo(j).

 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (1). Trekbekovi:(0). Permalink

298. Progres

riznica | 03 Decembar, 2017 10:54

 

 

 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (2). Trekbekovi:(0). Permalink

296. Sutoni

riznica | 01 Decembar, 2017 10:38

 

S prvim maglama živost onih prevelikih i snenih prostora moga grada se gasi. U prazninama iz dimnog sivila, na svetlosti svetiljki, ni iz čega se pojavljuju bridovi, uglovi, neočekivana pročelja. Uteha. Kao pri zamračenju, osećaš se kao da si "unutra". Generacije i generacije su osmislile, projektovale, nacrtale i napravile, moj grad tako da se vide sutoni, i kad se hoda uza same zidove. Tada postaje lep i zaštitnički.

Danas nije bilo magle. Kraj dana je ispunjen iznenaneđenjima, a sudeći prema svemu, bit će ih još. Znam da su dva dnevna doba najpogodnija za posmatranje energetskih polja. Jedno je zalazak sunca. Drugo je izlazak. I kao da sedim na verandi i slušam. Zalazak sunca je muzika, tiha muzika smiraja. Uspavanka. (Koja kaže) zver je smirena.

 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (2). Trekbekovi:(0). Permalink

295. Lišće istočnog greha

riznica | 28 Novembar, 2017 10:03

 

Vetar je podigao lišće granju i otkrio vijugavu stazu koja je siktala između obranih stabala jabuka. Suve od vremena, njihove grane su se sretale, preplitale, uvijale, uvrtanjem grlile u novom svetu pupanja, u reprodukciji želje.

 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (2). Trekbekovi:(0). Permalink

294. Lišće

riznica | 23 Novembar, 2017 14:45


Iza živopisnih brežuljaka slivenih ujedno, sunce je dobacivalo svoje poslednje zbogom, palila su se ulična svetla, a mesec, svetiljka noći, počeo je da se otkriva iza oblaka i pokazuje svoj vedri lik. Duša vremena naslonjena na nebo je pev pučine u večernjim odjecima večnog leta. Ispod njega je jedno drvo sa prosutim lišćem postalo platno na koje sunce baca svoje zlatne zrake. Priroda stvara novu sliku godišnjeg doba.

Dugo sam se zadržala čeprkajući po uvelom lišću nataloženom po ulicama; s tugom gledam uprizorenu prolaznost, jer tužno je osetiti zimu koja se uvlači u kosti, u život i da, slušajući ga kako glasno šumi: ne diše više.

Vraćam se životu i tonem u zelene dubine još svežeg lišća, tamo gde su srce i duša njegovog života; iznova polako prelistavam stranice godišnjih doba i naših doba, sve misli, strasti, dane zanosa, dane tuge, treptaje nade, kidanja u duševnim mukama.

Sve sada vidim prolaznim, i poželim da je to lišće zelena, mlada trava i da mogu leći u postelju njenu meku.

 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (14). Trekbekovi:(0). Permalink

293. Ovo Sada

riznica | 19 Novembar, 2017 17:54

 

U prošlosti je sve isto, više-manje poznato, isto kao i u budućnosti, više-manje nepoznato.

A ovo sada, sadašnjost je toliko plitka, šarena i toliko izvesno puni čašu ljudske patnje i suza zagrljajem novog mučenja.

Vreme će stvoriti rešenja. 

 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (6). Trekbekovi:(0). Permalink

292. Pesma

riznica | 16 Novembar, 2017 20:18

 

Kada noć ode u brda ili kada zora raste ispod prozora, svi spavaju a Mesec se sreće sa Suncem. Čekam i gledam, i gledam ko tu kome peva, čiji zraci otvaraju muzičku kutiju?

Važno je imati melodiju. 

 

 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (1). Trekbekovi:(0). Permalink

291. Iščekivanje

riznica | 15 Novembar, 2017 18:50

 

On će doći. Ponovo će doći. I naši pogledi, naši osmjesi, naša srca i naše ruke će se stisnuti. Biće to sustet koji će se zaista i dogoditi.

Kad je otišao, mahnuo je i rekao da će se vratiti. Obećao je i doći će. Na nama je da budemo mudri i strpljivi. I da vjerujemo.

 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (3). Trekbekovi:(0). Permalink

290. Moja baka

riznica | 13 Novembar, 2017 18:18

 

Osećanje groznice i mrzlice ...bašta je nanjušila hod.
Jutro se provlačilo stazama u vrtu koracima koji su se sporo vukli po uvelom lišću. Ušlo je u kuću, hodnike, podrum, merdevinama se popelo na tavan, pa kroz solundar u dimnjak i izašlo iznad krova. Toga dana u njenu sobu nije ušlo. Otpočeo je san u večnom mraku.

 

Posted in Priče. Dodaj komentar: (5). Trekbekovi:(0). Permalink

289. Jesi li ...?

riznica | 12 Novembar, 2017 21:51

 
Natočila sam crvenu boju
Onda sam ispila slovo "X"
...možda je to moj bol stvorio.
Da li si se odlučio? 


 

Posted in Poezija. Dodaj komentar: (10). Trekbekovi:(0). Permalink


Large Visitor Globe
<

Map IP Address
Powered byIP2Location.com